Balatoni Péter zongoraművész

„A komolyzene új csillaga.”
Stefania Serino
Bővebben ➝
„Virtuóz, szőke és elbűvölő, egyike a legnagyobbnak és legautentikusabbnak tekintett Liszt interpretátoroknak.”
T. Capocasa
Bővebben ➝
„A közönségnek külön jutalom volt, hogy részese lehetett a zongoraművészi technika, a zenei tehetség és az eredeti interpretáció tökéletes összhangjának. A rajongók mindenfelől sereglettek, hogy Balatonit ünnepeljék.”
Vittorio Bellagamma
Bővebben ➝
„Balatonival Liszt felülmúlta önmagát.”
Vittorio Bellagamma
Bővebben ➝
„Nagy benyomást keltett, milyen mélyrehatóan és líraian merült el Lisztnek ebben a misztikus-meditatív hangkozmoszában Balatoni, mennyire ki tudta meríteni ezek poézisét, transzcendenciáját, átszellemültségét, ugyanakkor hatalmas hangzásgazdagságát. Játékának itt varázslatos, ünnepi-himnikus hangzása volt.”
Roswitha Frey
Bővebben ➝
„Ebben a végletekig kiforrott zongora-költészetben Balatoni gyönyörűen ragadja meg a lírikus pillanatokat, finom érzékkel és zengő előadással, ahhoz is ért azonban, hogy zongorista kezeivel ritmikailag kifejezően nyúljon hozzájuk.”
Jürgen Scharf
Bővebben ➝
„Érthető a Dante szonáta záródarabként való választása, amennyiben ez a darab a menny és a pokol jeleneteiben egyesítette mindazt, ami korábban elhangzott. Balatoni kivételes erővel és beleérző képességgel rendelkező zongoraművész. Meggyőző volt briliáns játékával, kifejezésteli testbeszédével. Nemcsak a fülnek nyújtott élményt, hanem élvezet volt nézni is. A zeneművek legmélyebb dimenzióit tárta fel és csodálatos közvetlenséggel adta át.”
Gerd Jansen
Bővebben ➝
„Balatoni Péter zongorajátékával egyfajta vallásos csendet teremtett maga körül, mely csendet csak a művek között kitörő, dübörgő tapsviharok törtek meg.”
Stefania Serino
Bővebben ➝
„A Dante-szonáta olyan darab, amely egy pillanatnyi szünetet sem hagy a művésznek. Balatoni Péter ebben a szenvedélyes, briliáns zenei hullámzásban mutatta meg igazi tehetségét és elhivatottságát, kimerültségnek jelét sem mutatva bontakozott ki kezei alatt ez a kontrasztokkal és bravúros ragyogásokkal teli mű.”
Suzanne Faber
Bővebben ➝
Previous slide
Next slide

Kritikák

mockup-nyiregy_2000

Diplomahangverseny a Zeneakadémián

Köszönet a tanárnőnek

Nyíregyházi Napló | 2000. május 25.

Áttetsző bőrű, törékeny, szőke kisfiú volt, aki futkározás és focizás helyett szívesebben maradt a szobában kettesben a pianínóval. Játszott hétköznap és vasárnap, a nyári vakációban és karácsonykor. A zenetanárok álma egy ilyen növendék, aki nem szorul rá, hogy noszogassák: magától ül a hangszerhez, mert játszania kell, s ez ellen nem tehet semmit.

Az egykori szőke kisfiú, Balatoni Péter május 17-én tartotta diplomahangversenyét Budapesten, a Zeneakadémián. Ez a koncert jelentette a csúcspontját annak a sikersorozatnak, amely az elmúlt években szegődött társul a 23 éves fiatalember mellé. 

Péter 1987-ben kezdte a zongora tanulást a Nyíregyházi Zeneiskolában Fesztóry Ágnes tanárnő irányításával. A diplomahangverseny meghívóján elsőként Fesztóry tanárnőnek szólt az egykori növendék köszönete: „Soha el nem múló hálával, tisztelettel és nagyon sok szeretettel…” A fiatalember 1992 és ’96 között Budapesten a Bartók Konzervatórium, majd 1996-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Számos rangos nemzetközi kurzuson vett részt. Több ízben koncertezett Németországban, Lengyelországban, ez év koratavaszán pedig az Angelica Leánykar zongorista partnereként az Amerikai Egyesült Államokban. A kórussal azóta is rendszeresen együttműködik koncerteken, valamint rádió- és televízió felvételeken. A közeljövőben készülnek a vizsgahangverseny egyik darabjának – Orbán György: Missa Sextais című művének – CD-felvételére. 

Balatoni Péter 1997-ben az Országos Zongoraversenyen Brahms muzsikájának legjobb előadásáért nagydíjat vehetett át. Tavaly az Országos Chopin Zongoraversenyen a zsűri különdíjával jutalmazták. Idén januárban a II. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyen nyújtott teljesítményét azzal ismerték el, hogy két éves meghívást kapott Amerikába, az illinoisi zeneakadémiára a Master’s Degree programra.

mockup_Badische-Zeitung-01

Amikor a virtuozitás expresszivitással párosul

Balatoni Péter zongoraestje

Roswitha Frey | Badische Zeitung | 2003. szeptember 24.

Rheinfelden – Nehéz virtuóz zongorairodalmat vállalt magára a fiatal magyar zongoraművész, Balatoni Péter a beuggeni kastélybeli koncertjén. Chopin négy balladája, valamint Scriabin és Liszt darabjai mind olyan művek, amelyek a technikai tudás mellett magasfokú interpretációs kifejezésmódot is igényelnek. Az alig 26 éves Balatoni – aki a Bartók-konzervatóriumban, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult – mindkettővel rendelkezik. 

Virtuóz előadásmód és fiatalos temperamentum szolgálja ezt a kivételes zongoratehetséget, de sohasem az öncélokért, külső hatás érdekében vagy az érzékek illúziójáért, hanem teljesen a zenének átadott játékért.

Hogy milyen erővel és költészettel uralja ezt a nehéz programot, azért is csodálatra méltó, mivel Balatoni röviddel ezelőttig saját hangszerrel sem rendelkezett és a darabokat nehéz körülmények között kellett megtanulnia. E nehéz körülmények ellenére tudott kifejlődni belőle egy rendívüli zongoratehetség, egy fiatalember, aki úgy játszik, mintha „az életéről lenne szó“. ĺgy fejezte ki magát Gerd Jansen, az Institut für bildnerisches Denken nevű nemzetközi kulturális intézmény igazgatója, aki Thomas Strecker zongorakészítő mesterrel együtt a fiatal zongoraművész támogatójaként lépett fel és a mostani szereplést a nagyszámú közönség előtt a beuggeni kastélyban lehetővé tette.

Lenyűgöző már Balatoni Chopin-játéka a történelmi Erard-zongorán. Kibontakoztatja ezeknek a balladáknak a lírai és epikus erejét, érzelmesen kitapogatja ezeknek a zenei költeményeknek a lírai gondolatait, és rendelkezik a drámai érzelmekhez szükséges készséggel. Ezt ugyanolyan eleganciával teszi, mint ahogy a feszültséget építi fel és aztán ismét feloldja. Érzelemgazdagon idézi fel a negyedik balladának a légkörét, amelyet a híres Alfred Cortot egyszer az „impresszionizmus figyelmeztető jelének“ nevezett.

Scriabin h-moll fantáziájának (op.28.) kifogyhatatlan virtuozitásával sem fáradozik, elbűvölő erővel és szenvedélyességgel adja elő a darab belső drámáját és nyugtalanságát.

Liszt két darabjával fejezi be Balatoni a jelentőségteljes szóló hangversenyét. Liszt „Invocation“ című művének vallásos érzelmeit és ünnepélyességét ugyanúgy képes előadni, mint a Dante-szonátát, Liszt mindent felülmúló hangkölteményét a Vándorévekből. A fiatal zongoraművész lenyűgözően feszíti meg az ìj húrját a Dante-szonátában, a szerelmes vers lírai pillanatait kiválagotva, kidolgozza a melódia húrjait, szabadjára ereszti a szenvedélyes színművészetet a kárhozat és a pokol kitörésében és sötétebb látomásában. Liszt zenéjének ereje és erőszaka, varázsa és szuggesztiója Balatoni játékában átszáll a lelkes közönségre, aki a fiatal virtuóz művészt hosszantartóan és kitartóan tapsolta.

mockup_Oberbadisches_Volksblatt

Briliáns zongorajáték és expresszív gesztusok

Balatoni Péter vendégjátéka az Institut für bildnerisches Denkenben

Gerd Jansen | Oberbadisches Volksblatt | 2003. október 30.

Virtuóz zongoraművésznek bizonyult Balatoni Péter koncertkörútján a régióban. Végezetül az Institut für bildnerisches Denkenben hozta lelkesedésbe a hallgatókat játékával.

Balatoni Péternek, a kitűnő fiatal zongoraművésznek a hangversenykörútja az Institut für bildnerisches Denkenben adott koncerttel ért véget. 

Frederic Chopin, Liszt Ferenc és Alexander Szkrjabin műveiből összeállított virtuóz programja az utolsó koncerten is kezdettől a végéig izgalomban tartotta a közönséget. Majdnem azt mondhatnánk, hogy a program Chopin négy balladájával, Szkrjabin Fantáziájával, Liszt Invocationjával és Dante szonátájával túl erős. Így a publikum és a zongorista számára sem volt egyszerű, hogy kitartson, azonban éppen ezáltal keletkezett feszültség, amely egyre több mozgást követelt és bizonyos mértékig a megnyugvás kis átmeneteit követően ismét a szédületes virtuozitás után áhítozott. Így érthető a Dante szonátának záródarabként való választása, amennyiben ez a darab a menny és a pokol jeleneteiben egyesítette mindazt, ami korábban elhangzott. 

Balatoni Péter kivételes erővel és beleérző képességgel rendelkező zongoraművész. Meggyőző volt nem csak briliáns játékával, hanem kifejezés- teli testbeszédével is. Nem csak a fülnek nyújtott élményt, hanem élvezet volt nézni is. A zeneművek legmélyebb dimenzióit képes volt feltárni és csodálatos közvetlenséggel átadni. 

A lelkes záró taps az Institut für bildnerisches Denkenben a ráadásként játszott 15. Magyar rapszódia után így azután nem csak a virtuóznak, hanem Balatoni Péternek, az embernek is szólt. Az sem véletlen, hogy ezt követően Torinóban a 3. Világ éhező gyermekei javára ad jótékonysági hangversenyt, melyet az ENSZ és a TNT rendez. 

mockup-standing-ovation

Állva tapsolták Balatonit

A magyar zongoraművészt kitörő lelkesedéssel ünnepelte a hangversenyterem hálás közönsége

la Nuova Metropoli | 2004. május 20.

Settimo – Teljes sikert aratott a fiatal magyar zongoraművész, Balatoni Péter koncertje: a közönség nagy érdeklődéssel követte és intenzív tapssal jutalmazta a különböző darabok fergeteges előadását. Az utolsó álló ováció után a zongoraművész két további darab (Liszt 15. Magyar rapszódiája és Scriabin fantáziája) előadásával zárta a koncertet. 

A koncert Rachmaninov orosz zeneszerző esz-moll elégiájával kezdődött, majd Scriabin orosz zeneszerző disz-moll etűdjével folytatódott. Janácek cseh zeneszerző Ködben című darabja után Chopin a-moll keringője és b-moll scherzója hangzott el. A koncert Liszt három darabjával zárult: Invocation (La Martine francia költő verséből), Sposalizio (Raffaello azonos című festménye ihlette) és a Dante-szonáta (a Diniva Commedia olvasása után komponált). Az utolsó előadott darab az európai himnusz volt, amely Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájából származik, és amelyről Liszt átiratot készített zongorára. Július 7-én Luxemburgban játszik Liszt Ferenc utolsó koncertjének évfordulóján.

mockup_Luxemburger_Wort

Tisztelgés Liszt Ferenc előtt

Balatoni Péter, a fiatal magyar zongoraművész hangversenye a Château de Colpachban

Suzanne Faber | Luxemburger Wort | 2004. július 15.

Liszt Ferenc 1896. július 7-én – néhány héttel a halála előtt – adott colpachi koncertjének emlékére rendezett hangverseny számos lelkes zenebarátot vonzott a kastélyba. A „Colpach barátai” társaság által szervezett eseményt a magyar nagykövetség tanácsosa is megtisztelte jelenlétével.  

A műsoron Schubert, Chopin és természetesen Liszt alkotásai szerepeltek. Balatoni Pétert érte az a megtiszteltetés, hogy ezeket a darabokat előadhatta. A Magyarországon, Nyíregyházán született (1977) fiatal művész érzékletes játékával, egyszerre mélyenszántó és lendületes stílusú előadásmódjával minden szükséges adottsággal rendelkezik egy ilyen program interpretálásához. 

Ahhoz, hogy igazán méltányolni tudjuk a művész teljesítményét, fontos megismernünk a hangszert, amely ezen az estén a rendelkezésére állt. A XX. század elejéről származó zongora egyfajta időkapszulának tekinthető, amely megőrizte azt a korszakot, amikor a kastély híres személyiségek, művészek, vallási vezetők, politikusok és üzletemberek nyüzsgő találkozóhelye volt. Ez a tiszteletre méltó múlttal rendelkező zongora ma már inkább múzeumi darab, mint koncerteszköz, technikai téren bizonyos korlátokkal rendelkezik: nehézkesen mozgó billentyűzet, fakó hangzás, különösen a magasabb tartományokban. Mindez hátrányosan befolyásolja a zenei kifejezésmód tisztaságát, hatással van az akkordokra és az arpeggiókra.   

Az előadás Schubert a C-dúr Adagióval kezdődött, amely úgy tűnik, tökéletesen illeszkedett a szólistához, hiszen mértéktartó játéka során fokozatosan bontakoztatta ki a mély lírikus érzéseket. Az időnként visszafogott ritmus lehetővé tette Balatoni számára, hogy teljes mértékben kifejezhesse érzéseit. Meglepően finom kezei jól rejtik játékukat, és nyilvánvaló a folyamatos törekvés a tökéletességre. Az Adagio némileg meglepő módon olyan hangon ér véget, amely gondolkodóba ejti az embert…

Schubert második Impromptu-sorozatához, az Asz-dúr Op. 142-höz érve megmutatkoztak a zongora hiányosságai. A tompa hangzás a művészt erőteljesebb pedálozásra kényszerítette. Balatoni domináns bal keze kiemeli a témát, és ügyesen kompenzálja a zongora hiányosságait ebben a gyönyörű kompozícióban. A művész figyelemre méltó záróakkordokkal tette emlékezetessé a darabot. 

Három Chopin mű következett, mindegyik moll hangnemben íródott. Az a-moll keringő Op. 34. egyszerűségével távolságot tart a Chopinre oly jellemző szenvedélyes fájdalommal szemben. Az E-moll noktürnben tökéletesen szólaltak meg a baljós morajlások, dübörgések, amelyek kiemelik a melankolikus és súlyos hangulatot, amire valójában minden noktürn törekszik. 

Végül, a hangverseny első részének záródarabjaként felcsendült a b-moll Scherzo, amelyet Chopin 1837-ben írt Nohantban. A zökkenőmentesen áramló darab a központi témaként szolgáló kérdő motívum állandó ismétlődésével egyre intenzívebbé válik. Az álmodozó középső résszel való kontraszt szembetűnő, és a befejezésben a kezdeti témához való visszatérés lélegzetelállító. A közönség az előadástól elragadtatva távozott egy rövid szünetre. 

Az előadás második részét teljes egészében Liszt műveinek szentelte. Az Années de Pèlerinage-sorozat darabjaival kezdődött, amelyeket a zeneszerző 1839-ben komponált Olaszországban. Liszt elmerít bennünket azoknak az utolsó boldog napoknak a hangulatában, amelyeket Marie d’Agoult-val, élettársával töltött. A Balatoni által választott részletek, a Venezia és a Napoli valójában a második album kiegészítői. Ezeket Liszt húsz évvel később, 1859-ben komponálta, és egyfajta visszaemlékezést és önvizsgálatot fejeznek ki. Balatoni ujjai alatt az elegikus hangulat dominált. 

Zeneileg Liszt úttörő szelleméről tesz bizonyságot ezekben az időnként Debussyt idéző és impresszionista motívumokat tartalmazó harmóniákban, mindezt Liszt saját nosztalgiája és az idő múlásának érzete öleli át. 

A nagy zeneszerző előtti tiszteletadást a Fantasia quasi sonata c. darabbal zárta, amelyet Liszt először 1839-ben játszott Bécsben. Végső formájában a darab csak tíz évvel később készült el. 

Dante Isteni színjáték című elbeszélő költeménye inspirálta ezt a művet. Liszt itt ismételten megmutatja eredetiségét. A szonáta elnevezés ellenére ez egy folyamatosan, különálló tételek nélkül megírt kompozíció. A motívumok zökkenőmentesen fonódnak egymásba. Olyan darab ez, amely egy pillanatnyi szünetet sem hagy a művésznek. Balatoni Péter ebben a szenvedélyes, briliáns zenei hullámzásban mutatta meg igazi tehetségét és elhivatottságát, kimerültségnek jelét sem mutatva bontakozott ki kezei alatt ez a kontrasztokkal és bravúros ragyogásokkal teli mű. 

A fiatal magyar zongoraművész fellépése örökre beivódott Colpach emlékkoncertjeinek történetébe. A hangverseny sikere ösztönzőleg kell, hogy hasson a szervezőkre.

mockup_Badische-Zeitung-01

Izgalmas, felkavaró zongoraélmény

A fiatal magyar zongoraművész, Balatoni Péter zongoraestje Grenzach-Wyhlenben, az Institut für bildnerisches Denkenben

Roswitha Frey | Badische Zeitung | 2005. április 13.

A virtuóz zongorairodalom kiemelkedő darabjainak előadására vállalkozott Balatoni Péter, fiatal magyar zongoraművész Grenzach-Wyhlenben, az Institut für bildnerisches Denkenben adott zongoraestjén.

Liszt és Rachmanyinov – a billentyűk feletti tökéletes uralmat kíván. És aztán Schubert op. 90-es négy Impromtuje, melyeket Balatoni mély átéléssel, virtuóz technikával adott elő. Osztatlan csodálatot keltett az a zongorista bravúr, komolyság és beleérző készség, amellyel a 27 éves művész a Schubert impromtuket megszólaltatta. Balatoni rendelkezik azzal a technikai tudással és azzal a zenei kifejezőerővel, amely képessé teszi, hogy ezeknek a daraboknak a hangulatát megragadja. Schubert-játéka egyformán volt lírai, expresszív és energikus, erőteljes. 

A zongoránál ülő tehetséges fiatal virtuóz a daraboknak erős érzelmi töltést adott, sőt azt szinte mámorossá felfokozta. Ugyanakkor képes volt az érzékeny gyengédségre is, amikor az álmodozó darabokat játszotta gyöngyözve, magas hangkultúrával. Rahmanyinov op. 3-as cisz-moll prelüdjében és az azt követő Liszt-blokkban Balatoni nem engedett a kísértésnek, hogy pusztán hatásvadász, dörgő hangeffektusokat szólaltasson meg. Ezekben a parádés darabokban sokkal inkább a zongorista virtuóz, tüzes, óriási temperamentuma, ugyanakkor a mélységre irányuló erőfeszítése ragadta meg a közönséget. 

A Bartók Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett budapesti vendég Liszt 8. c-moll transzcendens etüdjében, a Wilde Jagd-ban természetesen nagy gesztusokkal, virtuóz kitörésekkel is szolgált. Ez az etüd a romantikus virtuozitás foglalata, és egy olyan technikai adottságokkal rendelkező zongorista, mint Balatoni, még ennek a merész darabnak a vadul száguldó futamaiban is brillírozott. A Vándorévekből való Sposalizioban aztán megmutatta, képes arra is, hogy hangulatképet fessen hangokból, hogy egy álomképet mágikus hangzásvilággá fokozzon. Ebben a darabban Balatoninak sikerült Liszt zenéjének misztikus, látnoki vonásait is megragadni. 

És végül a „Funérailles”. Komoran, felkavarón játszotta Lisztnek ezt a művét, melyet a zeneszerző a kivégzett vértanúk tiszteletére komponált. Pátosszal, szenvedéllyel teli hangzással idézte fel Balatoni Péter ennek a zenének a sötét, gyászos erőit, a fájdalmas panaszt, az induló-témát, a súlyos, kemény, megragadó momentumokat. Csodálatra méltó ez az erőteljes zongorajáték, amely színekben gazdag hangzással párosul. A zongoristát szorosan körülülő közönség érzékenyen és igen nagy tetszéssel fogadta ezt a megragadó zenei élményt.

mockup_il_quotidiano1

Liszt fesztivál megnyitó: Balatoni – virtuóz és elbűvölő

Tiziana Capocasa | Il Quotidiano | 2008. július 26.

Grottammare – A sármos és ígéretes magyar zongoraművész nyitja meg a XIX. században Grottammareban vendégeskedő zeneszerzőről, Lisztről elnevezett Fesztivált. Az ő művészetét idézi fel a virtuóz Balatoni július 27-én vasárnap, 21:30-kor a Santa Lucia templomban.

Obligát út a magyar zongoraművésznek, Balatoni Péternek a 6. alkalommal megrendezett Liszt Fesztiválra. 

Virtuóz, szőke és elbűvölő, egyike a legnagyobbnak és legautentikusabbnak tekintett Liszt interpretátoroknak. Ő fogja játszani az idei Fesztivál nyitókoncertjét július 27-én vasárnap este fél 10-kor a St. Lucia templomban, a Római Magyar Akadémiával való gyümölcsöző együttműködés jeleként. A program teljesen Lisztnek rendelt, rendkívüli nehézségű, ugyanakkor megindító és gyötrődő. 

Kezdésként a Gyászóda, Liszt fia halálakor komponált, ritkán hallható, megható műve hangzik el, amelyet először mutatnak be a Liszt Fesztiválon. 

A fiatal zongoraművész ezután a Benediction-t, majd a VI. Magyar rapszódiát szólaltatja meg. A szünetet követően a Spozalizioval majd a Dante szonátával (Dopo una lettura di Dante) folytatja a Vándorévek ciklus Itália című kötetéből. 

Vagyis Balatoni a liszti repertoár legjelentősebb, legmonumentálisabb kompozícióiból kínál fantasztikus válogatást. 

Az előadáshoz kapcsolódik egy konferencia a Perretti téri Árkádok alatt 19 órai kezdettel. Témája: Liszt Itáliában.

Luigi Merli polgármesteren kívül felszólalnak Enrico Piergallini tanácsnok, Rita Virgili a Gioventú musicale elnöke, Cecilia Campa, a Pescarai Konzervatórium történelem és esztétika docense, Herczog János a Római Magyar Akadémia zenei konzulense.  

Szervező Tiziana Capocasa újságíró. A konferencia végén a grottammarei Carminucci pincészet borkóstolót tart. Kínálat…

mockup_il_quotidiano1

Balatoni elvarázsolta a közönséget zongorajátékával

Vittorio Bellagamba | Il Quotidiano | 2008. július 28.

Kimagasló, egyedülálló, röviden így jellemezhetnénk ezt a koncertet. Balatoni Péter magyar zongoraművész a magasba emelte a közönséget, aki zongoraestjével megnyitotta a VI. Nemzetközi Liszt Fesztivált a Santa Lucia templomban. A Dante-szonáta („Fantasia quasi sonata. Dopo una lettura di Dante”) mennydörgő, sokszínű, fergeteges, érzelmekben gazdag előadásával a művész életre keltette Dante pokoli és mennyei vízióit.

A Gyászóda – melyet Liszt 1860-ban, Dániel fia halálakor írt, és amely most hangzott el először Olaszországban – megindító interpretációja ismételten hosszan tartó, frenetikus tapsorkánra ragadtatta a közönséget.

Valóságos tűzijáték volt ez a koncert, ahol a kifejezőerő és a technikai bravúr együttesen hatotta át a lelket és az ujjakat. A zongoraművész kezei, mint a szélvész repültek a klaviatúra fölött, egyetlen melléütés nélkül, olyan eleganciával, olyan könnyedséggel, mintha Liszt művei egyáltalán nem is lennének nehezek. A legmegdöbbentőbb azonban mégis Balatoni azon képessége, ahogy a liszti zongorajátéknál elvárt, lélegzetelállító virtuozitást alárendelte a teljes és tökéletes zenei interpretációnak. Balatonival Liszt felülmúlta önmagát.

Mindent összevéve a magyar zongoraművész meghatóan szép előadása átjárta szívünket-lelkünket. A közönségnek külön jutalom volt, hogy részese lehetett a zongoraművészi technika, a zenei tehetség és az eredeti interpretáció tökéletes összhangjának. A rajongók mindenfelől sereglettek, hogy Balatonit ünnepeljék.

 

mockup_il_quotidiano1

Liszt Fesztivál: Balatoni Péter, az új csillag beragyogta a grottammarei éjszakát

Stefania Serino | Il Quotidiano | 2008. július 28.

Grottammare – A Liszt fesztivál előzetese kezdettől fogva igazolta a fesztivál sikerét. Ezen az igen sokszínű esten a komolyzene, a helyi gasztronómia, illetve az Olaszország és Magyarország közötti barátság egyesült egy győzedelmes forgatagban. Balatoni szó szerint elbűvölte a közönséget.

A Santa Lucia antik katedrálisban lépett fel a fiatal zongoraművész, Balatoni Péter, a komolyzene új csillaga, aki ugyan magyar származású, de kozmopolita, akárcsak Liszt Ferenc. Hiszen a nagy zeneszerző is járta a világot és utazásairól – melyek között Itália meghatározó szerepet játszott – sokat mesélt a zenén keresztül, mint például a Vándorévekben. Vagyis Liszt nem levelezőlapokat küldött, hanem zenébe foglalta emlékeit az utókor számára. 

Július 27-én, vasárnap tehát kezdetét vette a 6. Nemzetközi Liszt Fesztivál, amely jelentős sikert könyvelhetett el már csak a közönség számát nézve, de a közönség minőségét is figyelembe véve. Balatoni Péter zongorajátékával egyfajta vallásos csendet teremtett maga körül, mely csendet csak a művek között kitörő dübörgő tapsviharok törtek meg. A fiatal művész nagy együttérzéssel és szerénységgel fogadta az ovációt, olyan érzelmekkel, melyek a magyar embereket mindig is jellemezték. 

A Fesztivál nyitókoncertjét megelőző sajtókonferencián… 

… 

A meghirdetett időpontban, este fél 10-kor színpadra lépett Balatoni Péter zongoraművész, aki a közönséget egy magával ragadó és szuggesztív interpretációval ajándékozta meg. A zongoraművészt világszerte Liszt egyik legautentikusabb interpretátoraként jegyzik.

mockup_Badische-Zeitung-01

Zongora-tűzijáték a jubileum alkalmából

Balatoni Péter a grenzach-wyhleni Institut für bildnerisches Denken 50. zongoraestjén

Roswitha Frey | Badische Zeitung | 2008. december 15.

Kinn 50 lámpa a hóban, benn egy zongora-tűzijáték szikrázik: a grenzach-wyhleni Institut für bildnerisches Denken 50. zongoraestjét kellőképpen megünnepelték – Gerd Jansen háziúr és szobrászművész fényinstallációjával és Balatoni Péter, magyar zongoraművész előadásával. Vele vette kezdetét 2002-ben a zongora-sorozat. Mi lett volna kézenfekvőbb, mint a fiatal budapesti virtuózt, az egyik legautentikusabb Liszt-interpretátort a jubileumi koncertre ismét meghívni?

„Itt minden zongoristának kötelessége lenne játszani” – jegyezte meg a legutóbb itt vendégszereplő művésznő. Tényleg elterjedt zongorista körökben, hogy ebben a különleges házban, amely zenét, festészetet, szobrászatot, minden művészetet és találkozási lehetőséget egy fedél alatt nyújt, a zongoraestek minőséggel, stílussal és egy különleges charmmal rendelkeznek, mégpedig éppen a közönség közelsége által, minthogy a koncertteremben hiányzik a színpadtól való szokásos távolság. Atmoszférája alapján inkább a Chopin és Liszt korabeli koncertek modern variánsa. 

Ide tökéletesen passzolt Balatoni Chopin-, Liszt- és Rachmanyinov-programjával, egy kandeláber gyertyafényében, annál is inkább, mivel a 19. és 20. század zongoramuzsikájának kitüntetett szerepe van az intézeti sorozatban. Mindemellett fel kellett figyelni a Liszt-darabok kiválasztására. Mert Balatoni – a 6. Magyar Rapszódiát kivéve – nem a népszerű bravúrdarabokat választotta, hanem kevésbé ismert, ritkábban játszott, ezért talán annál értékesebb darabokat. Mint a „Pensée des morts” című művet, egy éppoly bensőséges, mint szenvedélyes siratódalt, amelyben a zongora mágusának eksztázisa és teátrális gesztusai vallásosan szublimálódnak. Hasonlóan érvényes ez a „Bénédiction de Dieu dans la solitude”-ra, erre a kontemplatív, mégis himnikus hatású zongoraműre. Nagy benyomást keltett, milyen mélyrehatóan és líraian merült el Lisztnek ebben a misztikus-meditatív hangkozmoszában Balatoni, mennyire ki tudta meríteni ezek poézisét, transzcendenciáját, átszellemültségét, ugyanakkor hatalmas hangzásgazdagságát. Játékának itt varázslatos, ünnepi-himnikus hangzása volt. 

A 6. Magyar rapszódiában a megvallottan Liszt-rajongó zongorista aztán elereszthette a billentyűkön „oroszolánkezeit”, ragyogó technikával, és vehemens, rapszodikus lendülettel vágott a csárdás-ritmusba. Balatoni itt aztán elkápráztat tökéletes technikájával és elánjával, anélkül azonban, hogy függönyhasogató mennydörgésben törne ki. Azt, hogy ez a zongoraművész, aki éppúgy megfontolt, mint hangzásgazdag Liszt-játékában teljesen azonosul a romantikus zongoravirtuóz típusával, egyúttal jelentős és érzékeny Rachmanyinov-interpretátor is, három prelűdben bizonyította, köztük a híres cisz-moll Prelűdben. Ebben a hatalmas, de egyúttal kissé mélabús prelűdben Balatoni újra mozgósította minden pianista tartalékát. 

A jubileumi programot, ezt a különleges estét, amint Gerd Jansen meghirdette, további esték követik majd. A zongora-sorozat jövő évben 8 hangversennyel folytatódik – mégpedig teljesen nemzetközi szellemben, több kontinensről, összesen 7 különböző országból érkező zongoraművészekkel.

mockup_Südkurier1

Egy komoly lisztiánus interpretációja

50. jubileumi előadás: Balatoni Péter zongorahangversenye a wyhleni Institut für bildnerisches Denkenben

Jürgen Scharf | Südkurier | 2008. december 17.

Grenzah-Wylen – Irányított véletlen volt: 2002-ben ismerte meg Gerd Jansen a wyhleni Institut für bildnerisches Denken részéről Balatoni Péter magyar zongoraművészt, hallotta játszani – egy Liszt rapszódia volt – és felkérte az első zongoraestre. Voltak már ugyan korábban intézeti hangversenyek, azonban többnyire kamarazenei természetűek. Balatonival egy önálló zongora-sorozat kelt életre. Mi lehetett volna kézenfekvőbb, mint hogy az 50. jubileumi előadásra ismét az első koncert zongoraművészét hívják meg?

Természetesen Balatoni ismét Liszttel, a zongoristák Proteus-ával jött. Végül is – más zeneszerzők mellett – híres Liszt-interpretátorként is szerzett nevet. Nos, mivel is tűnik ki egy Liszt-játékos? A játék virtuozitása, az oroszlán-mancsok, melyek tűzijátékot hoznak létre a billentyűkön? Mit várnak el a Liszt-fanatikusok egy zongoristától? Balatoni esetében azt mondhatjuk: nem cirkuszi mutatvány. Még akkor sem viselkedik Liszt-piromániásként, amikor a Hatodik Magyar Rapszódiát játssza, hanem jóllehet torlódó erővel és szenvedélyesen-drámaian játszik, felületesség nélkül, és még a csárdás dallamban is kontrollált emocionális billentésdinamikával. 

A fiatal budapesti zongoraművész sokkal inkább komoly Liszt-játékos, az inkább a töprengő, önkritikus és intellektuálisan-ambíciózus virtuózok képviselője, aki Lisztnek azokat a műveit játssza, amelyek általában átesnek a rostán, az ismeretlenebb, ritkán játszott, ezért zeneileg igényesebb darabokat, mint a „Les Morts”, a „Pensée des Morts”, vagy a „Benediction” című zeneműveket. Ebben a végletekig kiforrott zongora-költészetben Balatoni gyönyörűen ragadja meg a lírikus pillanatokat, finom érzékkel és zengő előadással, ahhoz is ért azonban, hogy zongorista kezeivel ritmikailag kifejezően nyúljon hozzájuk. Csodálatosan transzcendensen ragadja meg a „Bénédiction” című monumentális hangkölteményt az „Harmonies poétiques et Religieuses”-ben. 

Nem egyedül Liszt csendült fel ezen a jubileumi estén a Liszt-misztikusoknak szánt programban, Rachmanyinov is a magyar művésznek ebbe az interpretációs szemléletébe sorolható. Akinek a melankolikus muzsikáját, mint a híres cisz-moll prelűdöt és két további másikat finomkodás nélkül, szigorúan és komolyan játssza, és így a hallgatót intelligens előadással ajándékozza meg, melyben költői pillanatok expresszív futamokkal váltakoznak. 

A zongorasorozat olyan érett, tökéletes zongorista teljesítményekkel, mint amilyen Balatonié, igen magas színvonalon áll, és – feltételezve , hogy a közönség ehhez az iniciatívához hű marad – az új évben nyolc zongoraestnek örvendhetünk, hét különböző országból érkező zongoraművésszel.

mockup_izr

Dante Izraelben

Jacob Zubarev | 2009. december 12.

A tel-avivi Felicia Blumenthal Music Center adott otthont a fiatal magyar zongoraművész, Balatoni Péter hangversenyének. Mint sok más idei koncertet, ezt is Tel-Aviv századik évfordulójának szentelték, és Magyarország izraeli nagykövetségének védnöksége alatt került megrendezésre.

A budapesti zeneművészeti főiskolán végzett 32 éves Balatoni Péter Európa-szerte igen népszerű a zenerajongók körében. Repertoárján a magyar zeneszerzők művein kívül többek között Szkrjabin, Rachmaninov, Bach, Mozart, Beethoven szerzeményei is szerepelnek. A zongoraművészt nem riasztják el a legnehezebb, legösszetettebb darabok sem. Mindig különlegesen, eredeti módon interpretálja azokat. 

Izraeli koncertjén Balatoni neves honfitársa, Liszt Ferenc, és a nem kevésbé nagy hírű lengyel zeneszerző, Frédéric Chopin műveit játszotta. A magas szintű teljesítmény, a szikrázó temperamentum és a művészből sugárzó erő szenvedélyes visszhangot váltott ki a közönségből. Különösen nagy hatást keltett a Dante-szonáta előadásmódja. A zongoraművész tökéletesen testesítette meg a zeneszerző azon drámai gondolatait, amelyeket egyik fő művében, ebben a szimfonikus kompozícióban fejezett ki.

Magyar Nemzet

A zongora legifjabb titánjai

Tóth Endre | Magyar Nemzet | 2010. március 29.

Március 19. és 22. között tizenkettedik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán az országos zeneiskolai zongoraversenyt, amelyen 47 zeneiskola 85 ifjú zongoristája vett részt iskolai, valamint területi selejtezők után. A zsűri két tagja, Kovács Kálmánné és Eckhardt Gábor látogatott el a hét városban megrendezett területi selejtezőkre, s nagyjából 350 pianista-palánta közül válogatták ki a továbbjutókat.

Az 1977 óta háromévente megrendezett megméretés jelentőségét az is bizonyítja, hogy a korábbi díjazottak közül többen ma országos, sőt nemzetközi szinten ismert zongoraművészek, mint amilyen Balatoni Péter, Bogányi Gergely, Karsai Márk, Krausz Adrienne, hogy csak néhány nevet említsünk.

A Vikár Sándor Zeneiskolában négy korcsoportban tartott versenyen a zongoristáknak két-három darabot kellett játszaniuk, amelyek között mindegyikben kötelező volt egy Bach-kompozíció előadása, a szabadon választott darabo(ka)t pedig a barokk utáni stíluskorszakokból kellett játszani, kotta nélkül.

A tanároknak tartott hétfő reggeli szakmai értékelésen a zsűri elnöke, Kerek Ferenc méltatta a versenyzők jól megszerkesztett műsorait, a különösen magas színvonalú produkcióknál a darabválasztásban is megmutatkozó nívót. Kovács Kálmánné elsősorban a tanári felelősségre hívta fel a figyelmet, arra, hogy mennyire kell vigyázni a gyerekek terheltségét illetően. Aggódva szólt az első korcsoport eddigi évekhez viszonyított alacsonyabb színvonaláról, kiemelte viszont a negyedik korcsoportot, ahol az „idősebbek” létszáma most a hat évvel ezelőttihez képest igencsak megnőtt. Ráadásul ez az a zeneiskolai korcsoport, amelyiknek csak nagyon kis része készül zenei pályára, a színvonal mégis páratlan volt. A zsűri másik tagja, Bögös-Minya Ágnes szintén a negyedik korcsoport muzikális versenyzőit méltatta, amely különösen bámulatos teljesítmény a mai gimnáziumi követelmények mellett. Eckhardt Gábor a nemzetközi versenyeken tapasztaltakkal hasonlította össze a Nyíregyházán eltöltött napokat, s következtetésképp elmondta, hogy itt az összes résztvevő „letett valamit zeneileg az asztalra”, a tanárokat pedig a „szakma elitjének” nevezte, s „világszínvonalúnak” ítélte a versenyt. A zsűri értékelésén Némethy Attila is örömmel konstatálta, hogy a mai értékválságot tekintve megnyugtató látni, hogy van utánpótlás. Némethy nyomatékosította továbbá a tanári felelősséget, abból a szempontból is, hogy tehetséges zongoristáinkból tehetséges tanárokat is tudni kell nevelni.

A legjobbaknak a következő növendékeket tartotta a zsűri: Csanálosi Ilona, Li Canqi Anna, Balogh Ádám (kiemelt első díj), Berecz Mihály (kiemelt első díj), Kocsis Krisztián, Pálka Dávid, Heinrich Attila, Richter Anna Zsófia, Vizi Dávid, Andrejcsik Bóbita, Szedmák Eszter, Vissi Barnabás, Bede Fazekas Máté és Medgyesi Zsolt. A verseny nagydíját, a Budapest Zongoraszalon által felajánlott Kawai pianínót a legeredményesebb iskola, a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kapta. A díjátadás után gálahangverseny következett, amelyen a legeredményesebb produkciók szólaltak meg újból. Ezek közül külön kiemelném Berecz Mihály életteli Haydn-interpretációját, Andrejcsik Bóbita igen kifejező Schumann-játékát és Medgyesi Zsolt fölényes Brahms-rapszódiáját. 

mockup-magyar-szo

Kapcsolattartás a magyar közösséggel

A szabadkai magyar főkonzulátus zongorakoncerttel köszönte meg barátainak az együttműködést, a közös munkát

E. K. | Magyar Szó | 2012. december 13.

December 10-én évzáró zongorakoncerttel és fogadással köszönte meg a szabadkai magyar főkonzulátus együttműködő partnereinek az egész éves közös munkát. A szabadkai városházán megtartott eseményen a vajdasági magyar politikai, kulturális és gazdasági élet mintegy kétszáz képviselője vett részt.

Korsós Tamás főkonzul köszöntőjében (…)ismertette a múló évben történt jelentősebb előrelépéseket a magyar közösség életében és a magyar–szerb együttműködés terén. (…)  

A főkonzulátus az ünnepséget hagyományteremtő célból rendezte meg. „Idén második alkalommal szervezünk ilyen adventi koncertet az egész évben velünk együttműködő partnereinknek, barátainknak. A tavalyi évben Oravecz György zongoraművész volt a vendégünk, aki Liszt egyik legjobb interpretátora, most pedig a fiatal Balatonii Péter – rendkívül muzikális – zongoristát hívtuk meg” – emelte ki a főkonzul. Balatoni Péter Chopin- és Liszt-műveket adott elő. A művész Liszt Ferenc nagy tisztelője. „Liszt egy hatalmas összegző volt. Liszt művészetét, ha végigkísérjük, akkor gyakorlatilag a teljes európai művelődéstörténet végigvonul” – emelte ki Balatoni, aki a tavalyi Liszt-emlékévben koncertsorozatával világszerte öregbítette a magyar kultúra jó hírét. Szuggesztív zongorajátéka elvarázsolta a szabadkai közönséget is.

Balatoni Péter magyar zongoraművész óriási ovációt aratott kijevi jótékonysági koncertjén

Tribuna | 2023. október 19.

Október 18-án a kijevi Szent Miklós-katedrálisban jótékonysági zongorakoncertet adott a neves magyar művész, Balatoni Péter. 

A zongoraművész olyan 19. századi zeneszerzők műveit adta elő, mint Liszt Ferenc és Frédéric Chopin, hogy adományokat gyűjtsön a 2021-es tűzvészben megsérült templom renoválására. Az ukrán művészetkedvelő közönség hatalmas lelkesedéssel fogadta Balatoni Péter briliáns és virtuóz előadását a zenetörténet klasszikus darabjaiból. Hálásan tapsoltak a művésznek a csodálatos estéért és nagylelkűségéért e nemes cél érdekében. 

Balatoni Péter a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola és a svájci bázeli Zeneakadémia végzőse. Az elmúlt nyolc évben Balatoni Péter csaknem 250 szólókoncertet adott Európa és az Egyesült Államok tucatnyi városában. Gyakori vendég számos nagy koncertteremben és fesztiválon. Balatoni Péter nevéhez fűződik az ENSZ Világélelmezési Programja keretében rendezett jótékonysági koncertsorozat is, melynek célja éhező afrikai gyerekek megsegítése, valamint az olasz városok helyreállítása a földrengés után. 

A művész most Ukrajna felé fordította figyelmét, és művészetével szeretné támogatni az ukrán nemzetet. A rendezvényt az Oltalom nevű jótékonysági szervezet hívta életre. Ez a magyar kormánnyal szemben ellenzéki szervezet Oroszország Ukrajna elleni háborúja kezdete óta fáradhatatlanul és következetesen támogatja az ukránokat. Humanitárius segélyt nyújt az orosz megszállás alatt álló településeknek élelmiszerrel, gyógyszerekkel és alapvető szükségleti cikkekkel, valamint áramfejlesztők szállításával, a megrongálódott óvodák újjáépítésével. Továbbá támogatja az ukrán fegyveres erők egészségügyi ellátását is. A koncertekkel a magyar önkéntesek mindenkinek meg szeretnék mutatni, hogy a szívük azokkal dobog együtt, akik Ukrajna függetlenségéért harcolnak.

„Fájdalmas számunkra minden elesett halála. Együtt érzünk az összes elhunyt családtagjaival, ugyanakkor osztozunk a reménykedők jobb jövőbe vetett hitében is” – mondta a szervezet vezetője, Dr. Iványi Gábor. 

Jelképes, hogy Balatoni Péter koncertjén jelen voltak az Ukrán Nemzetvédelmi Egyetem Testnevelési és Sport-egészségügyi Intézetének hallgatói is. Az ukrán-magyar együttműködés az Orosz Föderáció embertelen rezsimjének kulturális terjeszkedése elleni küzdelem az önkéntes mozgalomnak köszönhetően egyre nagyobb lendületet vesz, és jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik. 

Katonai kitüntetést kapott Balatoni Péter magyar zongoraművész az ukrajnai jótékonysági koncertjeiért

Tribuna | 2023. október 20.

Zsuravljov ezredes, aki részt vett Balatoni Péter híres magyar zongoraművész jótékonysági koncertjének szervezésében, az Ukrán Fegyveres Erők nevében köszönetet mondott az Oltalom jótékonysági szervezet képviselőjének, Iványi Miklósnak, valamint Balatoni Péter zongoraművésznek az ukrán nép nagyfokú támogatásáért.

Az ukrán lakosok hálásak a magyar önkénteseknek számos, az orosz megszállók által sújtott településen nyújtott segítségükért. 

„Mélyen megdöbbentett Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát politikája, amellyel árt az ukrán népnek” – mondta Iványi Miklós. „Tetteinkkel igyekszünk jóvátenni a kárt, amit ez a téves politika okozott, és megmutatni, hogy nem mindenki gondolkodik így Magyarországon! Sokan együtt éreznek és segítik az ukrán népet, amely nemcsak a saját szabadságáért, hanem Európa szabadságáért is küzd. Szervezetünk Oroszország agressziója kezdete óta aktívan támogatja Ukrajnát és az ukrán népet függetlenségi harcában. Az első napoktól humanitárius segélyt nyújtunk a civileknek és támogatjuk az Ukrán Fegyveres Erőket.” 

Zsuravljov ezredes kitüntetésekkel jutalmazta Balatoni urat és a többi önkéntest az Ukrán Fegyveres Erők támogatásáért.  

 

 

 

Kijev: a zene mint a szolidaritás és a győzelembe vetett remény jelképe

RKC | 2023. október 19.

„Mindenható Isten, óvd meg Ukrajnát!” – ezzel az énekkel kezdődött a jótékonysági koncert a Szent Miklós plébániatemplomban Kijevben. A templom megtelt azokkal, akik eljöttek, hogy meghallgassák a világhírű magyar zongoraművészt, Balatoni Pétert, valamint támogassák a plébániatemplom visszaszerzésének ügyét, és adományokat gyűjtsenek a megrongálódott szent hely megmentésére.  

A jelenlévők között ismert vendégek is voltak, köztük Orbán jelenlegi oroszbarát kormányával szemben álló ellenzéki Oltalom jótékonysági szervezet tagjai, Iványi Miklós és mások, egyházi képviselők, diplomáciai testületek, az ukrán fegyveres erők, valamint a hadseregünket támogató önkéntesek. 

A jótékonysági koncert elején a Szent Miklós templom plébánosa, Viskovszkij Pavlo atya arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak fel és imádkozzanak a háborúban elesett katonákért és civilekért. Emlékeztetett, hogy a Szent Miklós plébánia már eltemetett 5 védőt, miközben mintegy 20 hívőjük az első vonalban harcol. 

Ezután a plébános a következő szavakkal fordult a jelenlévőkhöz: „A háború mindenki valódi arcát megmutatja. Felfedi, ki Ukrajna igazi barátja, és ki az ellensége. És ez nem csak Ukrajna határain kívül igaz, hanem országunkon belül is.  Nagyon nehéz volt megszervezni a mai jótékonysági koncertet. Csak egy órával ezelőtt kaptunk rá engedélyt. Voltak, akik fenyegetőztek, meg akarták tiltani. Miért érdeke egyeseknek ennek a templomnak a pusztulása, miért nem engedik, hogy megmentsük és pénzt gyűjtsünk rá? Miért nem imádkozhatunk védőinkért?” 

Iványi Miklós elmondta: „Mélyen megdöbbentett minket Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök oroszbarát politikája, amellyel árt az ukrán népnek. Tetteinkkel igyekszünk jóvátenni a kárt, amit ez a téves politika okozott, és megmutatni, hogy nem mindenki gondolkodik így Magyarországon. Sokan együtt éreznek és segítik az ukrán népet, amely nemcsak a saját szabadságáért, hanem Európa szabadságáért is küzd! Jótékonysági szervezetünk az orosz agresszió kezdete óta aktívan támogatja Ukrajnát és az ukrán népet függetlenségi harcában. Az első napoktól humanitárius segélyt nyújtunk a civileknek, és támogatjuk az ukrán fegyveres erőket.” 

Mikola  Zsuravljov ezredes, aki a katonáival érkezett a koncertre, köszönetet mondott Iványi Miklósnak és Balatoni Péternek a fegyveres erők nagyfokú támogatásáért. Felidézte, hogy júniusban részt vett Balatoni szolidaritási hangversenyén Borogyankában, valamint azt az esetet is, amikor a jelenlévő vendégek közül többen is orosz tüzérségi támadás alá kerültek Harkiv megyében. Az ezredes kitüntetésekkel jutalmazta Balatonit és a többi önkéntest a fegyveres erők támogatásáért. 

Balatoni Péter zenei játékával és külső megjelenésével is üzent nekünk. Koncertjét az ukrán nemzeti zászló színeit viselő sálban, a „Dicsőség Ukrajnának!” felkiáltással és az ukrán himnusz előadásával kezdte, amit a jelenlévők tisztelettel, állva hallgattak végig. 

Ezután következtek a zeneművek, amelyek a szervezők és a jótékonysági alapítvány képviselői által is gyógyírként hatottak. Magyar barátaink hangsúlyozták, hogy a lelki támogatás legalább olyan fontos, mint az anyagi. A zene képes arra, hogy gyógyítsa a háború sebeit. Ezt erősítette meg a koncerten jelenlévő neves rehabilitációs szakember, Ukrajna nemzeti hőse, Szerhij Kapralov is, aki segíti védőink felépülését. 

„Ezek a darabok az életünket idézték föl bennem: érezhető volt bennük a szorongás, amit a háború kitörésekor éreztünk, a bombázások, de azután jöttek a lágyabb hangok. Számomra ez a remény jelképe volt. A remény, hogy ennek a sötét háborús éjszakának vége szakad, és győzni fogunk” – osztotta meg érzéseit az egyik résztvevő. 

„Plébániai közösségünk 32 éve küzd ennek a szent helynek a visszaszerzéséért, amely most borzalmas állapotban van, nemcsak belül, hanem kívül is. Ez jelképezi hazánkat is, amely függetlenségéért harcol, és területeinek visszaszerzéséért. Szeretnénk megmenteni és helyreállítani ezt a különleges kijevi műemléket, Gorogyeczkij építész alkotását, hogy Isten dicsőségére és a főváros lakóinak gyönyörűségére szolgáljon. Köszönjük vendégeinknek és mindenkinek, aki eljött, és támogatja erőfeszítéseinket ennek a szent helynek a visszaszerzéséért” – foglalta össze Pavlo atya.

„Mindenható Isten, óvd meg Ukrajnát!”: magyar zongoraművész adott koncertet a Szent Miklós-templomban

Ivan Trojanov | Apostrophe | 2023. október 20.

„Mindenható Isten, óvd meg Ukrajnát!” – ezzel az énekkel kezdődött az ünnepélyes jótékonysági est a kijevi Szent Miklós plébánián, ahol fellépett egy magyar zongoraművész. Az egész templom megtelt, hogy meghallgassák a híres virtuózt, Balatoni Pétert, és támogassák a plébánia visszaszerzését, valamint adománnyal segítsék a megrongálódott szent hely megmentését.

A jelenlévők között ott voltak a magyarországi ellenzék képviseletében Iványi Miklós, az Oltalom jótékonysági szervezet tagjai, egyházi képviselők, diplomáciai testületek, a fegyveres erők és önkéntesek. 

A jótékonysági koncert elején a Szent Miklós templom plébánosa, Viskovszkij Pavlo atya arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak fel és imádkozzanak a háborúban elesett katonákért és civilekért. Emlékeztetett, hogy a Szent Miklós plébánia már eltemetett 5 védőt, miközben mintegy 20 hívőjük az első vonalban harcol. 

„A háború mindenki valódi arcát megmutatja. Felfedi, ki Ukrajna igazi barátja, és ki az ellensége. És ez nem csak Ukrajna határain kívül igaz, hanem országunkon belül is. Nagyon nehéz volt megszervezni a mai jótékonysági koncertet. Csak egy órával ezelőtt kaptunk rá engedélyt. Voltak, akik fenyegetőztek, meg akarták tiltani. Miért érdeke egyeseknek ennek a templomnak a pusztulása, miért nem engedik, hogy megmentsük és pénzt gyűjtsünk rá? Miért nem imádkozhatunk védőinkért?” – tette fel a kérdést a plébános. 

Pavlo atya emlékeztetett arra, hogy ezt a templomot a katolikusok építették a 20. század elején, 1910-ben. 1938-ban azonban az NKVD villamosszékben kivégezte az utolsó itt szolgáló papot, a híveket meghurcolták, a templomot bezárták. Először állami levéltárként használták, majd koncertteremként. 

„Plébániai közösségünk 32 éve küzd ennek a szent helynek a visszaszerzéséért, amely most borzalmas állapotban van, nemcsak belül, hanem kívül is. Ez jelképezi hazánkat is, amely függetlenségéért harcol, és területeinek visszaszerzéséért. Szeretnénk megmenteni és helyreállítani ezt a különleges kijevi műemléket, Gorogyeczkij építész alkotását, hogy Isten dicsőségére és a főváros lakóinak gyönyörűségére szolgáljon. Köszönjük vendégeinknek és mindenkinek, aki eljött, és támogatja erőfeszítéseinket ennek a szent helynek a visszaszerzéséért” – foglalta össze Pavlo atya. 

Iványi Miklós beszédében elmondta: „Orbán Viktor oroszbarát politikája kárt okoz az ukrán népnek. Igyekszünk jóvátenni ezt a kárt, és megmutatni, hogy nem mindenki gondolkodik így Magyarországon! Sokan együtt éreznek és segítik az ukrán népet, amely nemcsak a saját szabadságáért, hanem Európa szabadságáért is harcol! Szervezetünk Oroszország agressziója kezdete óta aktívan támogatja Ukrajnát és az ukrán népet függetlenségi harcában. Az első napoktól humanitárius segélyt nyújtunk a civileknek és támogatjuk az ukrán fegyveres erőket.” 

Zsuravljov ezredes megerősítette a plébános szavait: sokakat meg kellett győzni ahhoz, hogy a mai koncert létrejöjjön, többek között a Kijevi Katonai Adminisztráció képviselőit. Az ezredes köszönetet mondott Iványi úrnak és Balatoni Péternek az ukrán fegyveres erők támogatásáért. Balatoni urat és más önkénteseket kitüntetett az ukrán hadsereg segítéséért. 

A beszédek után elkezdődtek a zenei művek, melyek a békéért való imádsággal váltakoztak, Ukrajnáért, a védőkért és az összes károsultért. 

„Krisztus szavára hallgatva imádkoznunk kell országunkért, az igazságos békéért és azokért, akik folyamatosan akadályozzák ennek a szent helynek a megmentését” – hangsúlyozta a plébános.

Balatoni Péter és Örmény József virtuóz zongoraművészek hangversenye Ungváron az ukrán hadsereg támogatása jegyében

Tribuna | 2023. november 21.

A Kárpátaljai Megyei Filharmónia épületében rendkívül erőteljes koncertet adott a két világhírű zongoraművész, Balatoni Péter (Magyarország) és Örmény József (Ukrajna).

A virtuóz zongoraművészek által előadott klasszikus művek egyetlen nézőt sem hagytak érintetlenül, akik eljöttek erre a koncertre, amelyet az Oltalom magyar jótékonysági egyesület szervezett a Sila Uzhhoroda (Ungvár Ereje) helyi civil szervezet támogatásával.

A koncerten összegyűlt adományokat az ukrán fegyveres erők megsegítésére fordítják.

Balatoni Péter aktívan vesz részt jótékonysági eseményeken, művészetével nemcsak az ukrán népet, hanem az ukrán hadsereget is támogatni kívánta. Az ungvári hangverseny az utolsó állomása volt ukrajnai koncertsorozatának. A nyári-őszi szezonban a virtuóz zongoraművész Borogyankában és Kijevben örvendeztette meg ukrajnai rajongóit.

Örmény József Ukrajna Érdemes Művésze, a Liszenko összukrajnai zongoraverseny díjnyertes előadója, a lembergi Liszenko zeneakadémia zongora tanszékének docense. Rendszeresen turnézik az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Németország, Szlovákia, Franciaország és Magyarország koncerttermeiben. Az Ungváron született magyar nemzetiségű művész gyakran ad koncerteket szülővárosában is, és most sem hagyhatta ki, hogy tehetségével támogassa az ukrán fegyveres erőket. 

Interjúk

mockup-malev

Magyarok a nagyvilágban

Balatoni Péter zongoraművész

Szentgyörgyi Rita | Horizon Magazin | 2011

Koncertjeit vallásos csend és dübörgő tapsvihar övezi világszerte. Balatoni Pétert korunk egyik legautentikusabb Liszt-interpretátoraként tartják számon, ehhez képest Magyarországon méltatlanul kevéssé ismerik a nevét. Idén Liszt 200 World Wide With Balatoni címmel világkörüli koncertturnét tervezett, amely hivatalosan ugyan nem kapcsolódik a hazai Liszt-évhez, de a sorozat Budapestet is érintette. Virtuóz játékát legutóbb október elején, a Vörösmarty téren hallgathatták az arra járók, amikor is egy komolyzenei flashmob keretében Liszt Ferenc ritkán hallható műveiből adott meglepetéskoncertet.

– Hol tart most a Liszt 200 World Wide világkörüli turné?
– Túl vagyunk több koncerten, s szerveződnek az új állomások. A tervek szerint Dél-Amerikától Japánig számtalan állomást érintene a hangversenysorozat. Még nem alakult ki a megfelelő támogatása. Magyarország hatalmas lemaradásban van a legnagyobb magyar zeneszerző méltó megbecsülésében – bár igaz, hogy az idei Liszt év rendezvényeivel lefaragott a lemaradásból.

– Mit gondol, nálunk nem elég jól eladható „brand” Liszt?
– Lisztről nagyon sokan szinte semmit nem tudnak. Még most sem, a Liszt év ellenére sem. Az elmúlt évek során kialakult egy torz, valótlan Liszt-kép az emberekben, mintha ő egy szoknyapecér, kalandor lett volna. Pedig a valóság egészen más. Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklidészé a geometriában. Zenéjében a zongora működésének természeti törvényei tárulnak fel. Az a technikai áttörés, melyet az 1830-as, 1840-es években vitt véghez, példa nélkül áll a zongorajáték történetében. Az összes későbbi iskola az ő fájának ága volt. Lisztre különösképpen is érvényesek Thomas Mann szavai, melyek szerint „a zene a legfelsőbb tudás titokzatos kinyilatkoztatása, istentisztelet…” Mindemellett kivételesen nagyszerű, nagylelkű ember volt. Egész életén át megszámlálhatatlan jótékonysági koncertet adott, és rengeteget harcolt a legkülönbözőbb jó ügyekért, emberekért. Ha csak a pesti árvíz utáni szerepvállalására gondolunk: amint értesült a tragédiáról, azonnal jótékonysági koncertsorozatba kezdett, melynek következtében hatalmas, a legnagyobb magánkézből származó adományt nyújtotta az árvíz károsultjainak. De bőkezűen támogatta – csak néhány példát említve – a Nemzeti Zenedét, a pesti Bazilika építését, a bonni Beethoven-emlékművet, az eisenachi Bach-emlékművet – ezek nélküle nem is jöttek volna létre. Hihetetlen, de ilyen a kölni dóm is. Sokszor adott kórházaknak, iskoláknak, jótékonysági intézményeknek, bajba jutott embereknek. Felkarolt, népszerűsített nagy zeneszerzőket, akik később ellene fordultak. De tudjuk, hogy tanítványait is milyen módon támogatta. És még sokáig sorolhatnánk. 

– Öntől sem áll távol a jótékonykodás: itthon nem egyszer hajléktalanoknak játszott, és rendszeresen jótékonysági koncertsorozatot tart az afrikai, ázsiai éhező gyermekek megsegítésére.
– Valóban, több ízben játszottam a Fűtött utca nevű szálláshelyen Iványi Gábor barátom felkérésére, 2003-ban pedig egy német-svájci hangversenykörutat követően kaptam az első felkérést az ENSZ World Food Programja keretében a harmadik világ éhező gyermekeinek megsegítését szolgáló jótékonysági koncertre. Utána levélben tájékoztattak arról, hogy hány afrikai kisgyermek egész évi iskolai étkeztetését tudták biztosítani a koncertem bevételéből. Nagyon jó érzés volt. Fel is kértek egy hosszabb sorozatra ugyanezen programban.

– Liszthez láthatólag mindenekfelett való rajongás fűzi…
– Igen, mint ahogy még sok más nagy zeneszerzőhöz is. De az biztos, hogy küldetésemnek érzem, hogy olyan Liszt-műveket is megszólaltassak, melyeket mások nem, vagy csak nagy ritkán tűznek műsorra.

mockup-zsiraf

A Balatoni musica világraszóló sikerei

Interjú Balatoni Péterrel

Zsiráf Magazin | 2013. február

A komolyzene új csillaga. Öt évvel ezelőtt így aposztrofálták a kritikusok egy olaszországi Liszt Fesztivált követően. „Balatoni Péter a legfiatalabb magyar zongoristáink egyike, azok közül való, akik a Kocsis-Ránki-Schiff generáció berobbanása óta örvendetesen képviselik a folytonosságot…” – írja Orbán György zeneszerző. Balatoni szuggesztív zongorajátékával az első pillanattól fogva magával ragadja közönségét. Koncertjeit világszerte vallásos csend és dübörgő tapsvihar övezi.

– Péter kisgyermekkorától kezdve fogékony volt a klasszikus értelemben vett komolyzenére, amire a mai fiatalabb generáció általában kevésbé érzékeny. A zenével való különleges viszonyod miatt például gyerekkorodban nem számítottál esetleg valamiféle „csudabogárnak”? 

– De igen, gyerekkoromban minden bizonnyal. Illetve azt hiszem, bizonyos értelemben talán még ma is. 

– És hogy látod, a mai fiatal generáció milyen viszonyban van a zenével? 

– Mindannyian látjuk és érzékeljük, hogy hol tart ma a világ. Évtizedek óta tapasztalható és látható az a szomorú, vagy inkább riasztó tendencia, hogy hogyan mossák ki az emberek agyából nemcsak a komolyzene, hanem általában a magaskultúra iránti igényt. Hogy az ifjúság körében mi a trendi, mi a menő. Hogy a fiatalokhoz mennyire nem jutnak már el ezek az értékek. Jön helyette a valóság-show, a diszkó… hogy mást ne is említsünk. Az eredmény pedig rendkívül elkeserítő. Krónikus értékválságban élünk. Azt hiszem nem árulok el titkot azzal, hogy az a gyerek, vagy tizenéves ifjú, aki szórakozóhelyeken, diszkókban, vagy a mai tv show-k előtt ülve nő fel, abban nem fog kialakulni az a minőségérzékenység, szellemi, lelki, vagy még inkább spirituális fogékonyság, beállítódottság, amivel képes lenne értelmezni, érzékelni, élvezni a valódi értékeket. Sőt, egyenesen el lesz zárva az útja tőlük. És most itt nemcsak a komolyzenére gondolok, hanem általában az úgynevezett magaskultúrabeli értékekre. 

Belegondolni is borzasztó, hogy például a komolyzene mára a fiatal generáció körében valami megközelíthetetlen, unalmas, elavult, régi-módi, szinte nevetségesnek számító dolog, s mint ilyen, egyenesen „ciki”. Fogalmuk sincsen arról, hogy valójában milyen hihetetlenül és végtelenül fantasztikus, izgalmas, érdekes, ezerszínű, nemes világ rejtőzik amögött az érték mögött, amit ma egyszerűen csak komolyzenének hívnak. De hogy ne csak végig haza beszéljek… Például hogy egy Csehovdráma is mennyire izgalmas és magával ragadó tud lenni, jó példa erre akár a Katona József Színház egyik emblematikus előadása, az Ivanov. Vagy akár a Nemzeti Színház Három nővére és még sorolhatnánk. Gondolom, abban nincs vita, hogy egy Beethoven-szonáta vagy egy Radnóti-vers, esetleg egy Sarkadi-dráma mennyire más gondolatokat ébreszt, mennyire más lelki világot, más embert formál, mint a diszkó. 

– Igen, ez valószínűleg mindenki számára világos. Szerinted mi lehet az oka annak, hogy mára idáig jutottunk? 

– Manapság a média egy megkerülhetetlen „dolog” lett, amely nem hogy nem partnere a magaskutúrának, hanem éppen ellenkezőleg. Zsámbéki Gábor egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a televízió, amelyről valamikor azt gondoltuk, hogy barátunk a kultúra népszerűsítésében, mára ellenségünk és nagy tömegében az emberek butításának leghasznosabb eszköze”. Az a nonszensz helyzet állt elő, hogy a média mára kifejezetten ellenérdekeltté vált a valódi értékek közvetítésében. Abból nincsen pénz. Sokkal jövedelmezőbb a butítás. De persze nem csak a média az oka. Az iskola, a szülők feladata is lenne mindez. De szerinted heti egy ének óra mire elég, ami ráadásul kötelező, és azt meg ugye nem szeretjük, ami kötelező. Az oktatásban és a nevelésben egyaránt ugyanúgy a perifériára szorult ez a terület, mint ahogyan már a közszolgálati televíziókból is eltűntek például a komolyzenei, vagy bármilyen kultúrával foglalkozó műsorok. Azt meg már érintettük, hogy mi folyik a kereskedelmi televíziókban, amiről inkább ne is beszéljünk. Abba pedig már belegondolni is rossz, hogy ha a mai tizenévesek így nőnek fel, akkor el lehet képzelni, hogy mit adnak majd tovább a gyerekeiknek. 

Már pedig közönségnevelés nélkül nincs közönség. Mint ahogyan virágzó kultúra nélkül nincs virágzó társadalom. Pedig a gyerekek – ha a trendi „irányzatok” nem rontanák el őket, akkor igenis eredendően fogékonyak lennének a minőségre. Nem is kell messzire mennünk. Itt van például a kislányom. Igaz, ő talán eleve egy különleges helyzetben van, hiszen születése óta ebben a világban, értékrendben él. Ő rajta látom, hogy mennyire nyitott tud lenni egy ember már kisgyermekkorában is a minőségre, ha lehetősége van rá. 

– Beszélgetésünk közben Fanni, Péter 8 és fél éves kislánya édesapja vállain pihen éppen. Így mindezek után természetesen adódik Fannihoz a kérdésem: „és te mi leszel, ha nagy leszel?” Mire habozás nélkül érkezett a borítékolt válasz csillogó szemekkel: zongoraművész. Mára már világszerte több száz hatalmas sikerű koncertet tudsz magad mögött. Végigolvasva a rengeteg külföldi kritikát, mindenfelé óriási, sőt, mondhatni rendkívüli lelkesedést váltasz ki a kritikusokból és a közönségből egyaránt eredeti és különlegesen szuggesztív zongorajátékoddal. De vajon milyen lehetett az ide vezető út? A sikert általában nem adják ingyen. 

– Végtelenül nehéz volt, de ennek a részletezésével inkább nem untatnám hosszasan az olvasóközönséget. A konzit és a főiskolát például úgy csináltam végig, hogy közben nem volt zongorám, ami ma már szülői szemmel is nézve eléggé elképzelhetetlennek tűnik még nekem is. A szüleim mindketten gimnáziumi tanárok voltak, ami egy csodálatos pálya de – ellentétben sok általam megismert országgal – hazánkban nem éppen egy anyagi sikerágazat… Elég nehéz körülmények között, igen nagy nélkülözések közepette csináltam végig az említett iskolákat. Iszonyú sok erő, kitartás, munka kellett ahhoz, hogy aztán bekövetkezzen mindaz, amit említettél, ésamiről annak idején még álmodni sem igen mertem. Édesanyám és több jó barát önzetlen segítsége, bátorítása nélkül bizony nem jutottam volna idáig, akik iránt örök hálával tartozom. 

– A tanáraid, mestereid is bizonyára büszkék lehetnek az egykori tanítványukra. Rájuk hogyan emlékszel vissza?

– Nekem mindig is csodálatos tanáraim voltak, amiért nagyon hálás vagyok a Jóistennek. A zongoratanár egy rendkívül fontos és meghatározó szereplője az ember életének. Már a kezdetektől fogva a legjobb kezekbe kerültem. A nyíregyházi Zeneiskolában Fesztóry Ágnesnél, majd a Bartók Konziban Schweitzer Katalin és Szilasi Alex irányítása alatt is rengeteget tanultam. Aztán a főiskolán Wagner Rita mellet. Mindegyikőjükre nagy hálával és szeretettel gondolok. De akkor már meg kell említenem Csalog Gábor és Fellegi Ádám nevét is, akik jóllehet nem voltak „hivatalosan” tanáraim, de tőlük is nagyon sokat tanultam, és az előzőekben felsorolt nevekhez hasonlóan őket is mestereimnek tartom. És ezúton is nagyon köszönöm Fellegi Ádámnak, hogy a Mester és Tanítvány díjátadó gálaesten való közreműködésre engem kért fel. 

Balatoni Péter a Liszt-évi koncertsorozatával – Liszt 200 World Wide With Balatoni – ismét világszerte, Budapesttől New Yorkig, Mexikóvárostól Torinóig öregbítette hazánk és a magyar kultúra jó hírét. 

– Milyen érzés lehet a világ másik végén magyar zongoristaként fellépni? Ráadásul magyar zenét játszani? Milyen a fogadtatása? Egyáltalán szívesen hallgatják arrafelé az emberek? 

– Külföldön az ember – az én esetemben – szó szerint a két kezével, tíz ujjával képviseli hazáját. Ez egyfelől persze csodálatos dolog, óriási megtiszteltetés, másrészt viszont elképzelhetetlenül nagy felelősség! Nálunk ugye nincs súgólyuk, nincs play back stb. Egyedül te magad vagy egész estére a zongorával kettesben, mint egy egyszemélyes „színház”. Minden egyes hang mögött ott kell lenned a lehető maximális mélységekig. Ezt nem igazán lehet elmondani, ki kell próbálni ahhoz, hogy az ember igazán képes legyen átérezni, hogy mit is jelent mindez… Magyar zenét megszólaltatni pedig különösképpen nagy felelősség, legyen az Liszt, Bartók, vagy kortárs szerző. Hogy szívesen hallgatják-e, az nem kifejezés! Eddig bárhol a világon játszottam nagy zeneszerzőink műveit, kivétel nélkül ámulattal, mondhatni lélegzet visszafojtva, hihetetlen odafigyeléssel és hálával fogadták. Ezek olyan pillanatok az ember életében, amit valóban nem lehet szavakkal kifejezni. Ha úgy vesszük, még országimázsnak sem utolsó. Hiszen a közönség – tapasztalataim szerint – általában kis hazánkról alkotott meglehetősen pozitív, mondhatni szép gondolatokkal, emlékekkel szokott hazatérni például egy Liszt-koncert után. 

Nem véletlenül tartják számon hősünket világszerte a magyar zene, a magyar kultúra lelkes, elhivatott nagyköveteként. 

– New York, Mexikó, Chicago, Los Angeles, Luxembourg, Velence, Torinó, Róma, Milánó, Genf, Zürich, Basel, Berlin… és még sorolhatnánk. Melyik volt számodra a legkedvesebb állomás? 

– Mindegyik. (Mosolyog – a szerkesztő megjegyzése.) 

– De most komolyan. 

– Halál komolyan. Nincs olyan, hogy kedvencem, nem is lehet, és nem is lenne igazságos a részemről kiválasztani egyet akár még ebből a felsorolásból sem. Hiszen mindegyik helyszín csodálatos és fantasztikus! Mindegyiket nagyon szeretem és mindegyiket más és más miatt. Lévén mindegyik más világ. Akárcsak ha azt kérdeznéd, ki a kedvenc zeneszerzőm, drámaíróm, festőm stb. Ugyanezt tudnám mondani. Azokat a nagyságokat sem lehet összehasonlítani, mivel mind teljesen különbözőek. Más és más miatt szeretem, ha akarod, más és más miatt a kedvencem Bach, Beethoven, Mozart, Chopin, Liszt, Schumann, Schubert… és ez még csak a 19. század eleje, úgyhogy nem is sorolom tovább. 

Ha csak az első két általad említett helyszínt nézzük: New York „The City, wich never sleeps”. Aki már járt „a világ fővárosában”, az tapasztalhatta, hogy ez a város nem véletlenül kapta ezt a megtisztelő címet. New Yorkban kézzel tapintható a szabadság. A világon mindenféle ember él ott egymás mellett gond nélkül, békében. És akkor még egy szót sem ejtettünk a világon egyedülálló építészetéről, hangulatáról, hihetetlen varázsáról és még mennyi mindenről. Mexikó. Csak címszavakban: a letűnt civilizációk, a különböző archaikus kultúrák találkozása; a maják, toltékok, aztékok, spanyol hódítás… Yucatan-félsziget, Mexikóváros, Teotihuacán. Hihetetlen kultúrális, szakrális kavalkád, amiről végtelenül sokat tudnék mesélni. Vagy az említett olasz városok, mint az európai kultúra meghatározó „képviselői”. De még azon belül sem tudnék voksolni. A velencei lagúnák, vagy az örök város, a Piéta a Szent Péter Bazilikában, meg még megannyi minden… Ez is mind kedvenc – sorolja lelkesen hősünk. Ha az embernek megadatik, hogy találkozhat más kultúrákkal, emberekkel, vallásokkal, akkor úgy érzi, hogy ez a mi Planétánk egy végtelenül és felfoghatatlanul fantasztikus hely. Vagyis inkább csak az lehetne… Ha – akárcsak „a világ fővárosban” – sikerülne mindenkinek mindenhol nyugodtan és háborítatlanul élni egymás melletmindenféle előítélet, gyűlölködés, kirekesztés nélkül. Ami biztosan jobban is menne, ha nagyobb figyelemmel sikerülne lenni mindazokra a halhatatlan, egyetemleges értékekre, amiket az előző idők nagyjai hagytak ránk. Ha valaki tud a „sorok között olvasni”, és figyelemmel hallgatja például a Benediction-t /Liszt/, és valóban megéli, átéli mindazt a valamit, jobb szó híján csodát, ami azok mögött a hangok mögött van „kódolva”, azokon a hangokon keresztül megtapasztalható, az bizonyosan jobb emberré válik. 

Thomas Mann így ír a zenéről a Doktos Faustusban: „a zene a legfelsőbb tudás titokzatos kinyilatkoztatása, Istentisztelet, és a zeneoktatás papi hivatással ér fel…”. Vagy másik kedvencem, Hamvas Béla mondja a Sciencia Sacra első kötetében: „A művészi tevékenység az egyetlen, amely a tevékenység eredeti értelmét megtartotta: szellemi szolgálat maradt, amely a világot szebbé teszi.”

Balatoni Péter

Híres karácsonyok

„Apa, te vagy az ajándék!”

V. Kulcsár Ildikó | Nők Lapja | 2013. december 18.

– Harminchat évesen úgy képezelem, hogy minden ember életében vannak pillanatok, amelyek egyszer, a nagyon távoli jövőben életünk legszebb filmkockáiként peregnek majd le előttünk, mielőtt átköltözünk az ismeretlen, másik világba. Abban pedig biztos vagyok, hogy az én utolsó filmkockáim között a 2011-es karácsony képei a legelőkelőbb helyet foglalják majd el.

– A történet úgy kezdődött, hogy a Liszt-év záróakkordjaként Amerikába hívtak egy három hónapos koncertsorozatra, amelynek a Liszt 200 World Wide With Balatoni címet adták a szervezők. Örömet szerzett a megtisztelő meghívás, bár tudtam, hogy az imádott kislányom, Fanni születése óta ez lesz a leghosszabb időszak, amit a hivatásom miatt külföldön töltök – nélküle. Mindketten tisztában voltunk azzal, hogy nehéz lesz, ráadásul a kislányom születésnapja, október 18-a, két héttel az elutazásom után következett, amikor én már tizenegyezer kilométernyi távolságban koncerteztem. Persze csodálatos volt az amerikai turné. Óriási felelősség, amikor az ember egymaga, a tíz ujjával képviseli a hazáját… Mexikóváros, Cancún, Chicago, Los Angeles, New York, fantasztikus hangversenytermekben játszottam Liszt műveit, közben a kislányommal skype-on tartottuk a kapcsolatot. Örültem, hogy látom-hallom, mégis fájdalmas volt minden beszélgetés: tudatosította bennem, hogy messze van. December 23-án, Mexikóvárosból hazafelé végtelennek tűnt a húszórás repülőút, Ferihegyen már csak vonszoltam magam. De ott csoda történt! Fanni olyan elképesztő szeretettel-hévvel ugrott a nyakamba, hogy az mindennél többet jelentett. „Apa, te vagy az én karácsonyi ajándékom!”, kiabálta végtelen örömmel, én meg úgy éreztem, nincs nálam boldogabb ember a világon. Ugyanezt éreztem szenteste és a karácsony mindkét napján, mert a kislányomnak arra sem volt ideje, hogy a turné alatt összevásárolt ajándékaimat megnézze, egyfolytában rajtam csüngött. Érzékeltetni akarta: én vagyok az ajándék, nem más!

Ez a feledhetetlen karácsony nem ért véget 2011 decemberében, hanem folytatódott a következő év januárjában, amikor Rómában léptem fel. Csakhogy oda már nem egyedül, hanem Fannival együtt utaztam, és az Örök Város teljes karácsonyi pompával fogadott minket! Fanni lenyűgözve és meghatódva állt a Szent Péter-bazilika előtt, közben erősen szorította a kezemet. Ekkor gondoltam arra, hogy én „csak” karácsonyi ajándék vagyok számára, ő viszont az életem legcsodálatosabb ajándéka.

Scroll to Top
Életrajz
Média
Galéria
Videók
Kapcsolat