Balatoni Péter zongoraművész

Balatoni Péter zongoraművész
„Balatoni Péter a legfiatalabb magyar zongoristáink egyike, azok közül való, akik a Kocsis–Ránki–Schiff-generáció berobbanása óta örvendetesen képviselik a folytonosságot és bizonyságát jelentik annak, hogy a fent említett mesterhármas mintegy hagyományt teremtett, amely szerencsére nem látszik apadni: újabb és újabb zongorista­nemzedékek öregbítik a magyar muzsika jó hírét…”

Életrajz

Balatoni Péter 1977-ben született Nyíregyházán. Mesterei között olyan művésztanárok nevei szerepelnek, mint Fesztóry Ágnes, Schweitzer Katalin, Szilasi Alex, Csalog Gábor vagy Wagner Rita. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 2000-ben diplomázott kiváló eredménnyel. Ezután Svájcban, a Baseli Zeneakadémián szerzett posztgraduális diplomát. 1990 és 1992-ben az Országos Négykezes Zongoraversenyen kamarapartnereivel kiemelt nívódíjat nyert. 1992-ben az Országos Zongoraverseny különdíjának birtokosa. 1997-ben az Országos Schubert–Brahms Zongoraversenyen elnyerte a legjobb Brahms interpretáció díját.  1999-ben az Országos Chopin Zongoraversenyen elnyerte a zsűri különdíját. 2000 júniusában debütált a Zeneakadémia Nagytermében Schumann a-moll zongoraversenyével.

A kivételes tehetségű hazánkfia azóta majdnem kizárólag külföldön koncertezik, világszerte óriási sikerrel. Az elmúlt évtizedben mintegy félezer szólóestet adott Európában, Amerikában és Ázsiában. Magyarországon sok éve a Zeneakadémián, a Régi Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban, a Mátyás Templomban, a Magyar Rádióban és Televízióban láthattuk, hallhattuk.

A művészt a 2008-as grottammarei Nemzetközi Liszt Fesztiválon adott nyitókoncertje után a kritikusok egyenesen a komolyzene új csillagának nevezték.

A Liszt-évben prof. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás­miniszter fővédnökségével „Liszt 200 World Wide With Balatoni” című koncertsorozatával Budapesttől New-Yorkig, Mexikóvárostól Torinóig ismét világszerte hatalmas sikerrel öregbítette hazánk és a magyar muzsika jó hírét. Október 1-jén, a zene világnapja alkalmából – egy 3 hónapos amerikai hangversenykörutat megelőzően – a Duna Televízió felkérésére adott Vörösmarty téri koncertjéről minden közszolgálati televízió beszámolt. A 2012. decemberi szabadkai koncertjéről készült televíziófelvétel többször is adásba került, ami a YouTube-on is megtekinthető. 2013-ban ünnepélyes gálaműsor keretében Mester és Tanítvány díjjal jutalmazták eddigi munkásságát olyan művészekkel együtt, mint például Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Tokody Ilona, Kováts Kolos, Fellegi Ádám.

A vitán felüli tudásán kívül különleges erénye a kisugárzása, mélyen átélt, szuggesztív zongorajátéka, varázslatos előadóművészi egyénisége, melyet a közönség rendszerint kitörő lelkesedéssel, gyakran álló ovációval, a szakma, a nemzetközi sajtó, a kritikusok rendre szuperlatívuszokkal, lelkes méltatásokkal jutalmaznak. Művészetét gyakran állítja karitatív szolgálatba. Számos jótékonysági koncertet is adott itthon és külföldön egyaránt. Több ízben játszott a hajléktalanoknak. Az ENSZ Világélelmezési Programjának keretében Olaszország-szerte egész jótékonysági koncertsorozat fűződik a nevéhez a harmadik világ éhező gyermekeinek megsegítésére, melyről az olasz tv-híradó is beszámolt. Nem egy koncertjének volt a jelenlegi és az előző olasz államfő is fővédnöke.

Jótékonysági koncertsorozata 2023-ban is folytatódott: a háború sújtotta Ukrajnába, a Kijev közelében található Borogyankába utazott, ahol június 8-án a városi kultúrpalotában avatta fel a helyi zeneiskola új zongoráját, az Oltalom Karitatív Egyesület ajándékát. Az előző hangszer a bombázások során semmisült meg. A közönség lenyűgözve, meghatottan hallgatta az előadást, és álló ovációval, hosszan tartó tapssal jutalmazta a zongoraművészt, aki rövid időre elfedtette a háborús borzalmak mindennapjait. Október 18-án pedig a kijevi római katolikus Szent Miklós-templomban adott humanitárius koncertet. A hangverseny rendkívül nagy sikert aratott. Az STB országos ukrán televízió részletes összeállítást készített az eseményről, amelyben méltatták a művész nemes gesztusát, emberségét, valamint szolidaritását az ukrán néppel. A zongoraművész az interjúban megemlékezett az elesett ukrán katonákról, civilekről, sebesültekről, elismerően szólt az ukrán katonák és a civil lakosság kitartásáról és bátorságáról, és minden józanul gondolkodó magyar nevében teljes mértékben elítélte az orosz agressziót és együttérzését fejezte ki az ukrán néppel. A koncerten megjelent Zsuravljov ezredes, az ukrán fegyveres erők képviselője, aki köszönetnyilvánító katonai oklevéllel jutalmazta Balatoni Pétert Ukrajna támogatásáért. A 2023-as év ukrajnai jótékonysági koncertsorozatának utolsó helyszíne az ungvári Kárpátaljai Megyei Filharmónia díszterme volt, ahol Örmény József zongoraművésszel közösen kápráztatták el virtuóz játékukkal a klasszikus zene kedvelőit. A hangverseny teljes bevételét az ukrán védelmi erők részére ajánlották fel a szervezők. A zongoraművészt a következő év során több helyszínen is visszavárják Ukrajnában. 

A németországi Institut für bildnerisches Denken koncerttermét Balatoni Péter avatta fel, s azóta is gyakori vendége. Gerd Jansen, az intézet igazgatója így ajánlja a magyar művészt: „Balatoni Péter kivételes pódiumtehetség. Nyilvános fellépésein bámulatos módon képes a közönséget előadása és előadásmódja által elbűvölni. Drámai temperamentuma kiemeli a zenei szubsztanciát, amelyet megindító játékával a hallgatók szívébe juttat. Úgy tűnik, mintha a zene a játéka pillanatában születne, mint egy egyszeri, lebilincselő élmény, és egyetlen gondolat sem emlékeztet arra, hogy a kompozíció talán már 100 éves. Az elmúlt 200 év zenei remekműveivel Balatoni Péter képes harmóniát varázsolni a jelenkor ziláltságában.”

Balatoni Péter

Scroll to Top
Életrajz
Média
Galéria
Videók
Kapcsolat